Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ύψωμα 731.

         Χθές μιας και ήταν η επέτειος της εθνικής εορτής και του μεγάλου ΟΧΙ που είχε η Ελλάδα στο ναζισμό έψαξα και βρήκα μια συγκλονιστική μάχη που έγινε τότε και που ίσως ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει.Το θεωρώ καθήκον μου να το γράψω και εγώ για να αναπαράγω τον θρύλο πίσω από την ιστορία.Την ιστορία του ΥΨΩΜΑΤΟΣ 731.
         Το ύψωμα αυτό βρίσκεται στην Αλβανία περί τα 20 χλμ.βόρεια της Κλεισούρας.Οι εχθροπραξίες είχαν ξεκινήσει με τους Ιταλούς χωρίς οι γείτονες να έχουν τα αποτελέσματα που ήθελαν.Τότε ο Μουσολίνι μετά από συνάντησή του με τον Χίτλερ στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας τον καθησύχασε ότι σύντομα η Ελλάδα θα είχε πέσει στα χέρια του και όλα τα Βαλκάνια πλέον θα ανήκαν στον άξονα.Τον άξονα του ναζισμού.Οργάνωσε λοιπόν μια τεράστια επιχείρηση την επονομαζόμενη ως "PRIMAVERA" ή και "Εαρινή Επίθεση".Ήταν τέτοια η θέλησή του να πάρει την νίκη που έστειλε τεράστια δύναμη στρατού στην Αλβανία για να κατηφορίσει προς Ελλάδα και όπως έλεγε ο ίδιος να πίνει καφέ τον Μάιο του 1941 στην Αθήνα.Επειδή το κύρος του είχε πληγεί στο εσωτερικό της χώρας αποφάσισε ο ίδιος να πάει στην πρώτη γραμμή του μετώπου να επιθεωρήσει το στράτευμα του.
         Η αρχή της επίθεσης θα γινόταν στο ύψωμα 731.Ήταν κομβικής σημασίας μιας και από εκεί μόνο μπορούσαν να περάσουν τα στρατεύματα του ναζισμού και της καταπάτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.Αν σας θυμίζει κάτι τότε ναι:μπορείτε να τπαραφράσετε την μάχη με τις ηρωικές Θερμοπύλες.Για αυτό το λόγο έχει γραφτεί και ειδικός Θούριος ως εμβατήριο του στρατού.Εις ανάμνηση της μεγάλης εκείνης μάχης.Το ύψωμα ήταν αυτό.





       Ο Ντούτσε λοιπόν να πετύχει μια επική νίκη και να ανοίξει ο δρόμος για την Ελλάδα και τις ορδές των φασιστών Γερμαναράδων, αποφασίζει να επιστρατεύσει και τους γόνους αριστικρατικών οικογενειών μιας και η νίκη κατά τα λεγόμενα του ήταν σίγουρη.Συγκεντρώνει απίστευτο στρατό για τα δεδομένα της εποχής.Υποστήριξη θα υπήρχε και από την αεροπορία με συνεχείς και ανηλεείς βομβαρδισμούς.Έτσι λοιπόν παρατάσεει τουλάχιστον τριπλάσια δύναμη από τους έλληνες οι οποίοι σημειωτέον ήταν και εξουθενωμένοι σωματικά.Αντίθετα οι μακαρονάδες ήταν σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και καλοζωισμένοι.
    Απέναντι τους στέκεται μια ομάδα από έλληνες από τα τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα με αρχηγό τους τον τα γματάρχη Δημήτριο Κασλά.Ο Κασλάς τους είχε πεί ότι κανένας δεν θα πρέπει να υποχωρήσει και όλοι θα ψυλάξουν τα χώματα μέχρις εσχάτων.«Επί των κατεχομένων θέσεων θα αμυνθώμεν μέχρις εσχάτων. Ουδείς θα κινηθεί προς τα οπίσω. Ο εχθρός θα διέλθει εκ της τοποθεσίας μας, μόνον όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεών μας». Ο Μουσολίνι κηρύσσει την έναρξη των εχθροπραξιών στις 9 Μαρτίου του 1941.Η τιτανομαχία ξεκινά. Δαυίδ εναντίον Γολιάθ! Ψυχή εναντίον μετάλλου! 300 πυροβόλα στρέφουν τις κάννες τους στο ύψωμα 731, το οποίο σφυροκοπείται ακατάπαυστα με βλήματα πυροβολικού ποικίλου διαμετρήματος. Έπεσαν σύνολο 100.000 βλήματα μέσα σε δύο ώρες! Ίσως το μεγαλύτερο στην παγκόσμια πολεμική ιστορίασε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.Σε μισή ώρα δεν είχε μείνει δέντρο όρθιο στην κορυφή, σε μιάμιση ώρα τα πάντα ανασκάφτηκαν και σε δύο ώρες το ύψωμα είχε ρημαχτεί ολοσχερώς! «Και οι πέτρες γίναν άχνη!»Φώναξε ενθουσιάσμένος ο Μουσολίνι που έβλεπε με τα κυάλια του από απέναντι! Τι να δει δηλαδή; Παντού αιωρούνταν σκόνη και καπνός! Και δίνει το πράσινο φως για την επίθεση των πεζοπόρων τμημάτων.
     Οι Ιταλοί φτάνοντας κοντά πιστεύανε ότι κανένας δεν επέζησε.Και πως θα μπορούσε άλλωστε;Έτσι τα πεζοπόρα τμήματα των Ιταλών φτάνουν κοντά στο ύψωμα σε απόσταση βολής.Όμως τότε έγινε ένα θαύμα. Μέσα από τα χώματα, τις πέτρες, τα κομματιασμένα συρματοπλέγματα και τους ξεκοιλιασμένους γαιόσακους, φάνηκαν να ξεπετάγονται άνθρωποι! Ήταν οι λιγοστοί Έλληνες του Κασλά, οι ηρωικοί υπερασπιστές του υψώματος, που ήθελαν να μετατρέψουν την επιχείρηση της Άνοιξης του Μουσολίνι σε πραγματικό εφιάλτη! Μαυρισμένοι από τους καπνούς των εκρήξεων με τα χώματα να πέφτουν από πάνω τους, οι Έλληνες ανασηκώθηκαν, έσφιξαν στο μάγουλο το όπλο, σημάδεψαν, και άρχισαν να ρίχνουν στο ψαχνό με τα πολυβόλα. Οι Ιταλοί αιφνιδιάζονται και καθηλώνονται. Βλέπουν κι άλλους να ξεπετάγονται σα μανιτάρια από το έδαφος και με την ιαχή «Αέρα» να ορμούν καταπάνω τους! Το μπόι τους έφτανε ίσα με τον ουρανό! Κι εκεί που προχωρούσαν σίγουροι και περήφανοι, τώρα υποχωρούν άτακτα καταδιωκόμενοι από τους εξαγριωμένους Έλληνες.
       Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και τις επόμενες ημέρες.Ας σημειώσω εδώ και μια αφήγηση Ιταλού στρατιώτη που επέζησε.«Όταν εφορμήσαμε την πρώτη φορά κατά του 731, πίστευα ότι δεν θα συναντούσαμε ούτε έναν Έλληνα ζωντανό πάνω στο ύψωμα. Τόσο σφοδροί ήταν οι βομβαρδισμοί που προηγήθηκαν. Όμως εκείνοι ήταν εκεί και μας περίμεναν. Συνέχισα να πιστεύω το ίδιο και στις επόμενες επιθέσεις μας, που πάντα εκδηλώνονταν ύστερα από καταιγιστικά πυρά του πυροβολικού και της αεροπορίας μας. Όμως πάντα μας περίμεναν και μας απέκρουαν. Οι Έλληνες μας περίμεναν όρθιοι μπροστά στα κατεστραμμένα χαρακώματα με τις λόγχες περασμένες στα όπλα τους. Συχνά γελούσαν δυνατά και φώναζαν. Είχαν υπερβεί τον άνθρωπο. Δεν ήταν άνθρωποι πλέον το πιστεύω αυτό, ήταν θηρία». (Αφήγηση Ιταλού έφεδρου ανθυπολοχαγού που συμμετείχε στη μάχη).
       Οι ηρωικοί Έλληνες με αρχηγό τον Κασλά απέκρουσαν κάθε επίθεση των Ιταλών για 15 μέρες.Πολλές φορές οι μάχες έγιναν σώμα με σώμα και επειδή οι Ιταλοί δεν ήταν συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους όπλα τρόμαζαν και το έβαζαν στα πόδια.Το ύψωμα δέχτηκε τέτοια ποσότητα βομβών και πυρομαχικών που σε τοπογραφικούς χάρτες της Αλβανίας αναφέρεται πλέον να έχει 726 μέτρα.5 ολόκληρα μέτρα φαγώθηκαν από το έδαφος!!!!!!!!!Το ύψωμα παρέμεινε στα χέρια των Ελλήνων μέχρι που ο Μουσολίνι εγκατέλειψε το πεδίο της μάχης για να μεταβεί στην σιγουριά της Ρώμης.Με καταρρακωμένο τον εγωισμό του και το γόητρο του μετέδωσε τα νέα στον Χίτλερ και εκείνος αποφάσισε να στείλει τους στρατιώτες του για να καταλάβει την Ελλάδα.
      Η μάχη αυτή ήταν κομβικής σημασίας για την κατάληξη του Β Π.Πολέμου μιας και ανάγκασε τον Χίτλερ να εκστρατεύσει στην Ελλάδα και να σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο για την κατάκτησή της μιας και ήρθαν και άλλες μάχες ηρωικές όπως π.χ. στην Κρήτη.Καθυστέρησε να εκστρατεύσει μετά στην Ρωσία με αποτέλεσμα να τον πιάσει ο ρωσικός χειμώνας και τα όνειρά του για αυτοκρατορία να καταλήξουν σε στάχτη.
      Αξίζει να παραθέσω και αυτό το λόγο του συγγραφέα Άγγελου Τερζάκη που βρέθηκε πολεμώντας κοντά στο ύψωμα 731.«Εκείνοι που στέκονταν τώρα γαντζωμένοι εκεί απάνω μέσα στη νύχτα, δεν έμοιαζαν με πλάσματα ανθρώπινα. Είτανε κάτι σκέλεθρα ντυμένα με κουρέλια, επίδεσμους, φαντάσματα μαυριδερά και αγριεμένα, όλο χώμα και ιδρώτα που παγώνει, μάτι γυαλιστερό από την πείνα, την αγωνία, την πάλη με το Χάρο... Είταν η έβδομη επίθεσή τους για το 731. Το ύψωμα έμπαινε πια, ζωσμένο με φλόγες στο θρύλο».Οι Ιταλοί πλήρωσαν βαρύ τίμημα με 12.000 νεκρούς. Από τους ηρωικούς υποστηρικτές του υψώματος «731», 1.243 Έλληνες άφησαν τη ζωή τους εκεί και 4.000 τραυματίστηκαν.Αιωνία η μνήμη τους.
        Στο ύψωμα 731 δεν υπάρχουν πια βελανιδιές, αλλά το αίμα έχει ποτίσει βαθιά τη γη. Σε 17 ημέρες οι Ιταλοί εξαπέλυσαν περίπου 26 επιθέσεις. Τα πτώματά τους είχαν χρησιμεύσει για προπύργιο του ρημαγμένου λόφου.
       Το ύψωμα έχει και την τιμητική του στο άγαλμα του Άγνωστο Στρατιώτη στο σύνταγμα.
                                                

          Αυτοί είμαστε εμείς οι Έλληνες.ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΤΑΞΕΙ ΕΤΣΙ ΕΥΚΟΛΑ.Εκτός από 300 μαλάκες που δεν σέβονται την ιστορία....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου