Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Η ακρίβεια είναι παντού.


                 Σήμερα θα καταπιαστώ με ένα άλλο τεράστιο θέμα το οποίο αγγίζει όλους μας.Το θέμα της τιμής του βιβλίου.Δεν χρειάζεται φυσικά να παραθέσω τα επιχειρήματα της απόκτησης ενός βιβλίου.Ίσως να είναι το μοναδικό αντικείμενο, (αν και δεν μου αρέσει αυτή η λέξη, αφού κάθε βιβλίο όταν το διαβάζεις αποκτά ζωή προσφέροντάς σου απίστευτες εικόνες) στον κόσμο το οποίο δεν έχει μειονεκτήματα.Το βιβλίο θα έπρεπε να είναι κοινωνικό αγαθό.Θα έπρεπε η τιμή του να είναι προσιτή ακόμα και στους ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχειας.Γιατί όλοι κρύβουμε ένα βιβλιολάγνο μέσα μας.
               Το παράδοξο σε αυτή την χώρα που γέννησε τον πολιτισμό, την δημοκρατία και την διανόηση σε όλη την υφήλιο, είναι ότι το βιβλίο δεν προστατεύεται.Αντίθετα θα έλεγε κανείς ότι διώκεται.Και εξηγούμαι παραθέτοντας την αναλυτική κοστολόγηση ενός βιβλίου λιανικής τιμής 20 ευρώ όπως την παρουσίασε ο εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου Ωκεανίδα, Νίκος Μεγαπάνος.Κρατηθείτε και διαβάστε: Συγγραφέας 1,50, µεταφραστής 2,27, επιµελητής 0,49, διορθωτής 0,49, στοιχειοθέτης 0,41, γραφίστας εξωφύλλου 0,14, χαρτέµπορος 0,80, τυπογράφος 0,20, βιβλιοδέτης 0,40, βιβλιοπώλης 8,45, ΦΠΑ 1,22, εκδότης 3,63. Λιανική τιµή 20 ευρώ.Βλέπετε κάτι που σας ιντριγκάρει;Παρατηρείτε κάτι οξύμωρο;Ω ναί,δεν σας γελάνε τα μάτια σας.Ο βιβλιοπώλης παίρνει τα διπλάσια χρήματα από τον εκδότη.Τα εξαπλάσια περίπου από τον συγγραφέα....Ακόμα και το κράτος παίρνει περίπου τα ίδια με τον συγγραφέα.
               Στις προηγμένες χώρες το βιβλίο αυτό θα κόστιζε 10 ευρώ αν όχι λιγότερο.Μια έρευνα στο διαδίκτυο θα σας πείσει για του λόγου το αληθές.Βιβλίο που στην χώρα μας αποτιμάται στα 19 ευρώ το βρίσκεις στο Amazon με 7 ευρώ.Δεν είναι δυνατόν να χρειάζεται να δώσει κάποιος το ένα τριακοστό του βασικού του μισθού για να μπορεί να εξασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα του στη μόρφωση.Και να έλεγε κανείς ότι υπάρχουν και δημόσιες βιβλιοθήκες να πάει να μορφωθεί να πω εντάξει.Αλλά στη χώρα της μπανανίας αυτό είναι ουτοπία.
             Υπάρχουν βιβλία που κοστίζουν δυσανάλογα λεφτά σε σχέση με την τιμή που μπορεί κάποιος να τα βρεί στα αγγλικά σε οποιοδήποτε διαδικτυακό κατάστημα.Αρκετοί εκδότες υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο σε ένα βιβλίο που πουλάει να έχεις ακριβή τιμή γιατί από αυτό θα πρέπει να «ζήσουν» και τα βιβλία που δεν πουλάνε αλλά είναι σηµαντικό να εκδοθούν.Θαυμάστε αντιμετώπιση....Μετά δεν θα ζητήσει κανείς όμως τον λόγο για την κατάντια της κοινωνίας και της νέας γενιάς, μιας που οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην έλλειψη μόρφωσης και κατ’επέκταση σε μια κοινωνία απαρτιζόμενη από άτομα χωρίς κανένα μορφωτικό υπόβαθρο.
          Γιατί δυστυχώς η μόρφωση που λαμβάνουμε δεν είναι από τα σχολεία αλλά από την προσωπική μας ενασχόληση. Τα σχολεία προωθούν μόνο την παπαγαλία και προσφέρουν ελάχιστα σε σχέση με τον κοινωνικό τους ρόλο. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο τεράστιο θέμα που θα αναπτύξουμε σε άλλο πόστ.


3 σχόλια:

  1. τί λες τώρα...
    εκπληκτικό info!!!
    εντάξει...κανονικά ο συγγραφέας δια νόμου θα έπρεπε να βγάζει περισσότερα από όλους, οι άλλοι είναι νταβατζήδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. από τότε πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει.αν είναι στο 10% σε ένα μέτριο εκδοτικό οίκο, όπως μας λέει το τελευταίο info που έχουμε, τότε στους καλούς θα είναι παράπανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή